Leche frita

Ingredientes (para dos personas)

  • 500ml de leche
  • 200ml de leche+100g de maizena
  • cáscaras de limón y naranja
  • 1 rama de canela
  • 3 yemas de huevo
  • 75 ó 100g de azúcar
  • 1 vainilla
  • 20g de mantequilla
  • harina y huevos para rebozar
  • 75g de azúcar y 1 cucharadita de canela en polvo, para el final
  • Aceite

Procedimiento

1.- Ponemos los 500ml de leche en un cazo. Añadimos la rama de canela, las cáscaras de limón y naranja, cantidad al gusto y, sin añadir la parte blanca que amarga mucho, la vainilla abierta por la mitad (retiramos las pepitas de su interior para, añadírselas también aquí) y la mantequilla. Calentamos hasta que esté a punto de llegar a ebullición y llegados a este punto, apagamos el fuego tapamos. Dejamos infusionar 30 minutos

2.- Pasado el tiempo, en un bol ponemos las yemas de los huevos y el azúcar. Batimos con una varilla hasta que espumeen un poco los huevos. Después, en un vaso ponemos los 200ml de leche mezclados con la maizena. Batimos con un tenedor hasta que no queden grumos. Añadimos esta mezcla a la mezcla de huevos y azúcar y volvemos a batir bien hasta obtener una masa homogénea, lisa y sin grumos. Esta será la base de nuestra leche frita.

3.- A la leche que teníamos infusionando, le retiramos las cáscaras, la rama de canela y la rama de vainilla. Volvemos a calentar a media ebullición (unos 50-60º) y añadimos la mezcla del paso anterior. Comenzamos a remover con la varilla y seguimos haciéndolo durante uno dos minutos. Veremos cómo de, casi de forma inmediata, comienza a espesar la mezcla

4.- Ponemos esta mezcla en un molde o fuente que tengamos en casa. Es importante que tenga cierto espesor así que, no elijas uno muy grande. Entre 1 o 2 cm de espesor estará bien. No suele ser necesario pero, puedes untar este molde con un poco de mantequilla, para que no se pegue. Al principio, veremos cómo la leche parece muy líquida pero, esto tiene que espesar mucho más aún. Tapamos con papel transparente de cocina, de tal forma que el papel quede en contacto con la leche, para que no le salga costra y dejamos que se temple un poco, a temperatura ambiente. Después metemos todo a la nevera y dejamos un mínimo de 4 horas. Mejor si es una noche entera

5.- Pasado el tiempo la leche frita ya tendrá una consistencia mucho más espesa. Seguirá siendo muy cremosa y delicada pero, será maleable. Así que, con cuidado la cortamos en porciones rectangulares, o cuadradas, de unos de 3 a 5 cm de lado. Pasamos cada pieza por harina, después por huevo batido y freímos en abundante aceite.

6.- Cuando estén dorados, y calientes en su interior retiramos del aceite y los colocamos en papel absorbente un par de minutos para retirar el exceso de aceite. Mientras tanto, en un plato ponemos en un plato unos 75g de azúcar y una cucharadita de canela en polvo. Mezclamos bien un tenedor y rebozamos la leche frita por esta mezcla. Es mejor hacerlo cuando aún esté templada para que coja mejor esta mezcla ¡tan sólo queda comernosla! que, puedes hacerlo recién hecho, más templado o directamente frío ¡A tu gusto!

Català

Ingredients (per a dos persones)

  • 500ml de llet
  • 200ml de llet+100g de maizena
  • casqueres de llimona i taronja
  • 1 branca de canyella
  • 3 rovells d’ou
  • 75 o 100g de sucre
  • 1 vainilla
  • 20g de mantega
  • farina i ous per arrebossar
  • 75g de sucre i 1 cullaradeta de canyella en pols, per al final
  • Oli

Procediment

1.- Posem els 500ml de llet en un cassó. Afegim la branca de canyella, les peles de llimona i taronja, quantitat al gust i, sense afegir la part blanca que amarga molt, la vainilla oberta per la meitat (retirem les llavors del seu interior per, añadírselas també aquí) i la mantega. Escalfem fins que estigui a punt d’arribar a ebullició i arribats a aquest punt, apaguem el foc tapem. Deixem infusionar 30 minuts

2.- Passat el temps, en un bol posem els rovells dels ous i el sucre. Batem amb una vareta fins que espumeen una mica els ous. Després, en un got posem els 200ml de llet barrejats amb la maizena. Batem amb una forquilla fins que no quedin grumolls. Afegim aquesta barreja a la barreja d’ous i sucre i tornem a batre bé fins a obtenir una massa homogènia, llisa i sense grumolls. Aquesta serà la base de la nostra llet fregida.

3.- A la llet que teníem infusionant, li retirem les peles, la branca de canyella i la branca de vainilla. Tornem a escalfar a mitja ebullició (uns 50-60º) i afegim la barreja de el pas anterior. Comencem a remenar amb la vareta i seguim fent-ho durant un dos minuts. Veurem com de, gairebé de forma immediata, comença a espessir la barreja

4.- Posem aquesta barreja en un motlle o font que tinguem a casa. És important que tingui cert gruix així que, no triïs un de molt gran. Entre 1 o 2 cm de gruix estarà bé. No sol ser necessari però, pots untar aquest motlle amb una mica de mantega, perquè no s’enganxi. A el principi, veurem com la llet sembla molt líquida però, això ha de espessir molt més encara. Tapem amb paper transparent de cuina, de manera que el paper quedi en contacte amb la llet, perquè no li surti crosta i deixem que es temperi una mica, a temperatura ambient. Després fiquem tot a la nevera i deixem un mínim de 4 hores. Millor si és una nit sencera.

5.- Passat el temps la llet fregida ja tindrà una consistència molt més espessa. Seguirà sent molt cremosa i delicada però, serà mal·leable. Així que, amb cura la tallem en porcions rectangulars, o quadrades, d’uns 3 a 5 cm de costat. Passem cada peça per farina, després per ou batut i fregim en abundant oli.

6.- Quan estiguin daurats, i calents en el seu interior retirem de l’oli i els col·loquem en paper absorbent un parell de minuts per retirar l’excés d’oli. Mentrestant, en un plat posem en un plat uns 75g de sucre i una culleradeta de canyella en pols. Barregem bé una forquilla i arrebossem la llet fregida per aquesta barreja. És millor fer-ho quan encara estigui tèbia perquè agafi millor aquesta barreja ‘tan sols queda menjar-nos! que, pots fer-ho acabat de fer, més temperat o directament fred. Al teu gust!

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